kunnon leipää

Olen leiponut leivän:

Päivä 1: sekoitetaan liemi hunajasta, sokerista, rusinoista ja vedestä, laitetaan se lasipurkkiin lämpimään paikkaan
Päivät 2.-6: ravistetaan purkkia kerran päivässä, haistellaan vähän väliä, että käykö se – viimeisinä päivänä pamahti paineet ulos purkista kannen alta
Päivä 7: Liemestä siivilöidään rusinat pois (oli ne hyviä, mutten tehnyt Eemeleitä) ja liemeen sekoitetaan vehnäjauhoja, annetaan levätä monta tuntia, lisätään taas vettä ja jauhoja ja annetaan levätä yön yli
Päivä 8: => hapanjuuri on valmis. Otetaan osa hapanjuurta, osa menee jääkaappiin. Leivotaan ilman hiivaa, sokeria tai öljyä/voita. Nostatetaan leipä yön yli viileässä jos maltetaan. Tein kaksi leipää joista toisen paiston tänään ja toisen paistan huomenna. Tulos jännitti ja onneksi tuli aivan käsittämättömän hyvää leipää. Maku, tuoksu, koostumus ihan huippua. Kiitos Jan Hedh (leivontakirjan tekijä).

Eihän tämä mitään uutta ole, molemmat isoäideistäni tekivät leipää juureen. Puusaaviin oli jätetty vähän taikinaa ja siihen se oli kuivanut. Saaviin lisättiin vettä ja jauhoja, sekoitettiin  ja näin herätettiin kuivunut taikina ja saatiin taikinan juuri.  Ja seuraavana päivänä leivottiin. Fanny paistoi täydelliset leipänsä leivinuunissa, kaupunkilaismummi Helli sähköuunissa. Tässä välissä kiire, tehokkuus ja muu löysä höttö on sotkenut elämää ja vienyt pois yksinkertaisten täydellisten nautintojen ääreltä.

– Toki minullakin on aina välillä ollut tätiltä saatua juurta jääkaapissa, mutta en ole oikein osannut tehdä siitä kuin ruisleipää. Ja mitä kauemmin sitä malttoi hapattaa, sen täydellisempää se oli. Jossain kiireessä se juuri sitten jäi käyttämättä ja uutta en osannut tehdä.

Huomenna teen näkkileipää, jos se onnistuu niin siitä tulee retkileipää.

4 thoughts on “kunnon leipää

  1. Outoa, mun blogissa luki Marian mustikirjan kohdalla ”päivitetty 9 kuukautta sitten”. Joku kummallinen aikamatka!

    Leivät kuulostaa ihanilta! Muistuu mieleen se ainoa kerta, kun itse olen reissussa leipää leiponut, sun ohjeilla vieläpä, Kukkurin autiotuvan kamiinalla kuumennetulla kivellä… nam! Meillä oli Maritan kanssa hyvät leipäjuhlat.

  2. Oon varma, että te kaksi osaatte järjestää kunnon iltamat 😀
    Oliko kyseessä retkisämpylät vai -ruisleipä?

    Oisko tuo sitä, kun eilen kohdistin siivousintoni muistikirjaan ja laitoin juttuihin ns asiasanoja eli mistä mukamas höpisen. Otsikointi nimittäin ontuu eikä kukaan löydä halutessaan mitään.

      • Jes, ne on helppoja ja hyviä! Aamun kun aloittaa tuoreilla sämpylöillä niin ei se vaan voi olla ihan väärin.

        Aamiaissämpylöitä retkelle

        parin sämpylän ohje:
        1,5 dl sämpyläjauhoja
        1 rkl auringonkukansiemeniä
        1 rkl pellavansiemeniä
        1 rkl seesaminsiemeniä
        vajaa tl leivinjauhetta
        hitunen suolaa
        mahdollisia leipämausteita kuten kuminaa hitunen

        Laita ainekset muovipussiin, lisää vajaa desi vettä puristele seos taikinaksi. Anna taikinan levätä hetken. Muotoile pussin avulla teflonpannulle pari noin sentin paksuista lättyä. Kun pohjaan on tullut väriä ja taikina hieman noussut käännä ja paista toinen puoli. Nauti.

        Ja sitten kun tekee jollain muulla kuin teflonpannulla, niin pitää laittaa vähän öljyä/voita pohjaan, muutan jymähtää kiinni.

        Ja kun tekee risukeittimellä niin tuli voisi olla jo hieman rauhoittunut ja sopivaa pientä tikkua voisi olla saatavilla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: