valon mukaan

Kun pimeys on taas saapunut pohjoiseeen keikahti vuorokausirytmi auringon mukaan. Pimeässä jaksaa aikansa valvoa, varsinkin jos on saatu aikaan kunnon keskustelu, mutta hyvissä ajoin ennen puolta yötä hämärä taluttaa uneen. Yksin on turha repiä hauskuutta pimeässä vaan uni tulee helposti. Aamulla herään valon kanssa.

Tunnistan tän väsymyksen niistä pimeistä ajoista kun on oltu täällä. On hankala pysyä hereillä kun on pimeää. Ei ole syytä olla hereillä. Valosaastetta kun ei tule mistään. Pitäisi kiivetä ylös tunturiin, että näkisi Nuorgamin valojen kajastuksen. Nyt on kuukin poissa. Joku yö oli revontulia, mutta nyt on ollut pilvistä.

Tässä pimeässä ja pysähtyneisyydessä joutuu tiukemmin kohtamaan itsensä.

Minua ei ole tehty asumaan täällä jatkuvasti. En kestäisi kaamosta. En voisi nukkua yli 12 tuntia kuukausikaupalla. Ehkä. Kai se pitäisi ensin kokeilla. Tältä tuntuu tässä nyt. Pimahtaisin, ryntäisin kylälle ja selittäisin kaikki asiani kaikille vastaantuleville.

Sopulit ovat päivisin yltiöaktiivisia. Osa kuhertelee keskenään. Osa äkämystyy toisilleen. Mutta ne vaikuttavat pelottomimmalta kuin kuukausi sitten.

Kerta kiellon päälle Ivalojoelle

 

 

ja Tolospäällä

5 thoughts on “valon mukaan

  1. Syksyllä tulee nukuttua kairassa välillä jopa kaksinkertaisia yöunia arkiöihin verrattuna. Vaikeinta koko reissulla on lämpimästä makuupussissta nouseminen (….jos vähän aikaa vielä torkkuis…puoli tuntia…vartti vielä…). Nuotioiltoina ilta venyy pidemmälle ja kiitos ledtekniikan, laavussa voi pitää valoja surutta päällä myöhään yöhön. Oikein pihavalot, kun ripustaa otsalampun etuharjaan 😀

    • 😀 ja milloinkahan mä oikein opin, että niillä öljykynttilöillä ei tee oikeasti yhtään mitään. Vielä en 😉

  2. Öljykynttilän valo on huomattavasti parempi kuin ledin! Tässä analogia päihittää vielä digitekniikan. Pari öljykynttilää antoi valoa saunan kuistille. illalla mökillä.

    • Mun käsi osuu kaupan hyllyssä aina vain niihin öljykynttilöihin, jotka antavat aivan minimaalisen valon, eivät jaksa sulattaa koko sitä massaa ympäriltään, vaan tekevät sellaisen kuopan ja sammuvat ennen aikojaan. Ja sitten niitä pitää säätää yhä uudelleen ja uudelleen..

      Ledivaloihin suostuin kun kaikki kytkimet ja johdot on joko harmaita ja mustia ja eivät näy. Kaikki valo tulee epäsuorasti niin, että mistään ei itse diodit näy.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: