Viikon vaellusruoat – hahmotelma

Viikon rinkkavaellusruokalistan väsäsin. Simppeliä ja yksinkertaista pääosin kasvisruokaa (osterikastike ei ole kasvis).

Koska pitää lähteä kohta kauppaan. Koska nyt pitää toimia, muuten tulee lopussa kamala kiire. Ahkiovaelluksen ja melonnan jälkeen pitää taas opetella tähän niukkuuteen ja järkevyyteen. Ei siinä mitään.

_

Omenahyve

4 kuivattua omenaa
1 dl kaurahiutaleita
4 rkl sokeria
25 gr voita
2 rkl vettä
Pieni omenat paloiksi ja liota vedessä. Sekoita hiutaleet, voi, sokeri ja vesi keskenään, lisää omenat. Paista pienellä lämmöllä kattilassa tai paistinpannulla kansi päällä noin 10 minuuttia. Älä polta. Tarjoile vaniljakastikkeen kera (jos sellaista sattuisi olemaan).

Tortelliineja ja lime&hunajakastiketta

tortellineja maun mukaan
kastike
lime
balsamiviinietikkaa
juoksevaa hunajaa
oliiviöljyä
suolaa ja pippuria
Keitä tortelliinit, sekoita kastikeainekset ja lisää pastan päälle, nauti!

Linssikeitto (taas yksi eri versio)

1 dl punaisia linsseja
1 paketti safframia
vettä
1 kasvisliemikuutio
kuivattua perunaa ja sipulia
öljyä
mustapippuria
sitruunamehua
Fresaa linssejä ja safframia öljyssä. Lisää vesi ja kasvisliemikuutio, kun kiehuu lisää peruna ja sipulit. Keittele pienellä tulella 10 min. Tai jos haluat säästää polttoainetta anna hautua 15 minuuttia ja sitten kiehauta. Lisää vettä jos tarvitsee, mausta.

Kasvispata ja pestoa

Pikamakaroneja
Kasvisliemikuutio
pari aurinkokuivattua tomaattia
ruokalusikallinen pestoa (vaikka mini kokoiseen minigrippin)
kourallinen tuoreita herneenpalkoja (littusia, ei paksuja) säilytä kuivana, niin säilyvät
porkkana (raastettu ja kuivattu)
peruna (raastettu ja kuivattu)
valkosipulia
rosmariinia, laakerinlehti
Kaada puol litraa vettä kattilaan. Anna porkkanan ja perunan ennallistua hetki. Lisää kaikki muut ainekset paitsi makaroni ja kiehauta. Lisää makaroni ja keitä sopivaksi.

Nuuteleita, kasviksia ja sweet chili -kastiketta

Nuuteleita
Kuivattuja vihanneksia: Parsaa, sieniä, paparikaa, palsernakkaa, sipulia
sweet chili -kastiketta (pikku pulloon)
valkosipulia
sesaminsiemeniä
Laita vihannekset likoon, puolen tunnin kuluttua, ota pois vedestä, fresaa öljyssä valkosipulin kera, lisää vähän kastiketta. Keitä nuutelit, kaada vesi pois ja sekoita vihannesten kanssa. Jos hifistelet paahda sesaminsiemeniä hetki. Lämmitä kaikki, tarkista maku, suola? ja syö kastikkeen kera.

Riisiä, kuivattuja hedelmiä ja mango chutney

Riisiä kahdelle
Kourallinen kuivattuja hedelmiä (aprikoosia, omenaa, jne)
curry
paprikapulveria
kuivattua sipulia
suolaa
muutama ruokalusikallinen mango chutneya (vaikka mini kokoiseen minigrippin)
manteleita, cashewpähkinöitä tai maapähkinöitä
Keitä riisit kuivahedelmien, mausteiden ja sipulin kanssa. Mauta chutneyllä, jos hifistelet paahda nopeasti pähkinöitä tai heitä vaan sekaan. Nauti.

Pastaa, pecorinoa, saksanpähkinöitä ja persiljaa

Pastaa kahdelle
palanen pecorinojuustoa (tai parmesania)
vajaa kourallinen murskattuja saksanpähkinöitä
persiljaa (tuore voisi selvitä minikokoisessa minigripissä)
suolaa ja mustapippuria
Keitä pasta, kaada vesi pois. Raasta tai muserra juusto sekaan, lisää pähkinät ja persilja, sekoita ja mausta. Syö heti ettei jäähdy.

Punainen risonipasta

2-3dl risonipastaa
3 rkl tomaatipuretta (vaikka siihen mini minigrippiin)
1 kpl sieni- tai kasvisliemikuutiota
kuivattuja sieniä ja kuivattua purjoa
pari aurinkokuivattua tomaattia
parmesaanijuustoa
öljyä
Anna purjon ja sienen ennallistua tilkassa kuumaa vettä. Freesaa tomaattipuretta öljyssä, lisää risonipasta ja liemikuutio. Lisää vettä niin, että pasta peittyy. Lisää viiden minuutin kuluttua sieni ja purjo liotuslieminensä. Keitä valmiiksi, lisää viipaloidut aurinkokuivatut tomaatit ja raastettu parmesaani. (Ostin sellaisen minikokoisen raastimen, toimii)

Siitakesieniä ja inkivääriä nuuteleiden kera

Nuuteleita kahdelle
Siitakesieniä, kuivattuja tai muutama tuore paperipussissa
Pala tuoretta inkivääriä
valkosipulia
osterikastiketta pikkupullossa
(jos on jotain kuivattua proteiinia, ei voi haitata, laitetaan sienen kanssa likoamaan)
suolaa ja mustapippuria
Jos sieni on kuivattua, laita likoon hetkeksi. Paista sientä, joko rastettua tai pieneksi viipaloitua inkivääriä ja valkosipulia öljyssä, laita lepäämään. Keitä nuudelit, kaada vesi pois ja sekoita paistetun kanssa, mausta kastikkeella, suolalla ja mustapippurilla. Ei ole väärin, ei.

Nuuteleita, herneenpalkoja ja kaalia

Munanuuteleita
pieni pala keräkaalia
muutama tuore herneenpalko (littusia, ei paksuja) säilytä kuivana, niin säilyvät
cashewpähkinöitä
sesamisiemeniä
valkosipulia
osterikastiketta pikkupullossa
Suikaloi kaali ja herneenpalot, hienonna valkosipuli ja paista öljyssä sopivaksi. Anna levätä hetken kun keität nuutelit. Kun nuutelit ovat valmiina, kaada vesi pois ja sekoita paistetut sekaan. Mausta osterikastikkeella ja lämmitä sopivaksi. Ripottele pähkinät ja siemenet päälle, nauti.

Tacoja

Tortilloja tai ohutleipää tai rieskaa
Valmista kasvismurekesekoitusta
Tacomausteita
pieni punasipuli (tuore) viipaleina
Parmesania
pieni pullo salsaa
Valmista murekesekoitus ohjeen mukaan, sekoita sisään tacomaustetta sopivasti, maistele, anna muhia pannulla. Lämmitä leipää pannun päällä, lisää mureketta, sipulia, juustoa ja kastiketta leivälle, taittele syötäväksi. Nauti

Sienimunakas

Laita kuivatut sienet veteen ennallistumaan, vähän sipulia myös jos haluat. Kaada ylimääräinen vesi pois, niin että sitä jää noin ruokalusikallinen /muna. Lisää kuivattu kanamunajauhe tai vaihtoehtoisesti kanamunat särkymättömästä kanamunakotelosta (joo ostin sellaisen 🙂 vatkaa seos sopivaksi, lisää haluamasi mausteet (nykyisin ripottelen bruchettajauhoa, tinjami on myös hyvää) ja paista öljyssä/voissa sopivaksi. Jos on juustoraastetta, ripottele päälle.

Kuivattua hernekeittoa

Tee hernekeitto kotona, ihan aloittamalla herneiden liottamisesta, tee tönkkö keitto, kuivaa. Parasta pikaruokaa.

Bulguria rusinoita, aprikoosia & manteleita kahdelle

Valkosipulin kynsi
Oliiviöljy, 1 rkl
Bulguria, 2 dl
Kasvisliemikuutio
viipaloitu tuore punasipuli
Suolapaahdettuja manteleita, 1 dl
Mustia ja vihreitä rusinoita, 1 dl
Paloiteltuja aprikooseja, 1/2 dl
Suolaa ja mustapippuria
Kuori ja viipaloi valkosipuli ja freesaa sitä öljyssä kattilassa. Lisää 2 dl bulguria ja 4 dl vettä, 1 liemikuutio ja 1 tl suolaa. Kiehauta ja anna hautua miedolla lämmöllä noin 8 minuuttia. Kaada ylimääräinen vesi pois ja anna turvota kannen alla 3 minuuttia. Paahda mantelit 1 tl suolaa kuivalla kuumalla pannulla kunnes mantelit saavat väriä. Lisää mantelit ja rusinat bulguriin. Lisää aprikoosit ja punasipuli, mausta suolalla, pippurilla ja oliiviöljyllä. saattaa olla että se on hyvä tai siten ei.

Spagettia, päärynää ja homejuustoa

200 gr täysjyväspagettia tai linguinea
100 gr homejuustoa (sini-, valko- tai viher- tai mistä nyt tykkäät
gorgonzola ei paha)
nahkeaksi kuivattu päärynä
1 dl saksanpähkinöitä vaikka (hakkaa paloiksi)
suolaa ja mustapippuria
Keitä pasta al dente. Jätä vähän keitinlientä kattilaan, paloittele juusto kattilaan, sekoita kunnes se sulaa kastikkeeksi, lisää paloiteltu päärynä, sekoita, ripottele pähkinät päälle. Lisää sopiva määrä suolaa ja pippuria jos tarvii.

Perunamuusia ja bruchettaa

valmistuotteilla mennään, kanamunan voisi paistaa lisäksi. Joko jauheesta tai sitten kun on se munarasia joka ei rikkoonnu.

Aamiaissämpylöitä

parin sämpylän ohje:
1,5 dl sämpyläjauhoja
1 rkl auringonkukansiemeniä
1 rkl pellavansiemeniä
1 rkl seesaminsiemeniä
vajaa tl leivinjauhetta
hitunen suolaa
mahdollisia leipämausteita kuten kuminaa hitunen
(Voit raastaa valkosipulia jauhojen sekaan, siitä tulee sellainen kova sinertävä möntti. Maritan mielestä ”mielenkiintoinen” – ehkä olisi parempi raastaa se valkosipuli taikinaan sitten leipomishetkellä)
Laita ainekset muovipussiin, lisää vajaa desi vettä puristele seos taikinaksi. Anna taikinan levätä hetken. Muotoile pussin avulla teflonpannulle pari noin sentin paksuista lättyä. Kun pohjaan on tullut väriä ja taikina hieman noussut käännä ja paista toinen puoli. Nauti.

Mainokset

13 thoughts on “Viikon vaellusruoat – hahmotelma

  1. Oi joi joi – tällaisen tytön minä synnytin – pyörryttää lukea listaa tehtynä edes maalikylillä – tuo ”jotain muutteeksi” tulee kyllä Fanny Haakanalta ❤

  2. Alustavan, karkean laskelman jälkeen artikkelimäärä meikäläisen repussa olisi kymmenesosa tuosta. Paino ehkä samoissa lukemissa.

  3. Mistäkö tein sen sopan, jostain porkkana/kasvissoseesta enkä enää koskaan sen jälkeen ole onnistunut tekemään samanlaista, lähinnä on tullut porkkanalimppejä liemessä.

  4. Ostin viikonloppuna pihakirppikseltä kuivurin, 4€ ! Kiitos uusista vinkeistä, noita on pakko testata, pelkkä lukeminen saa kuolan valumaan 🙂 Tuossa ei ollut yhtään uutta couscous-ohjetta, olisko ideaa rusinoiden ja pähkinöiden lisäksi ? Hedelmillä saa kyllä todella hyvän säväyksen ruokaan, varsinkin kontrastina suolaiselle juustolle tms.

  5. Vaikuttaa herkulliselta, mutta näin nuorena miehenä tulee mieleen, että saako tuosta riittävästi proteiinia? Oletko laskeskellut ravintoaineiden saantia? Sehän ei tietysti ole mitenkään pakollista jos homma vaan toimii, ja kyllähän noilla eväillä pitää jo vaelluksesta nauttia. 🙂

    • En ole laskenut protskumääriä, mutta syön sen verran välipalapähkinöitä, että oletan saavani tarpeeksi. Keski-iässä kulutus on pienempää.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s